Mała kuchnia - duży problem

Urszula Tomaszewska
11.06.2012 13:51
A A A Drukuj
Zbyt mała kuchnia to problem dotyczący większości z nas. Niewielka kuchnia nie jest jednak skazana na porażkę. Wystarczy ją prawidłowo zaprojektować, by odwdzięczała się wygodą użytkowania przez wiele lat. Małą kuchnię można urządzić ergonomicznie i efektownie. Projektując aranżację takiej kuchni musimy wiedzieć o kilku zasadach, które pozwolą uniknąć poważnych błędów.

fot. mat prasowe IKEA

Nie zawsze to, co widzimy w czasopismach da się zastosować w naszych domach. Zwykle "książkowe" wizualizacje są odpowiednio wyreżyserowane. W katalogach aranżacje stwarzają wrażenie dużej przestrzeni, u nas mogą przytłaczać ciasnotą. Nie zawsze posiadamy odpowiedni metraż, by kopiować rozwiązania z prasy. Urządzeniu kuchni należy poświęcić sporo uwagi, aby stała się ona przestrzenna i jednocześnie pakowna. Nie zapominajmy, że wydatek na nową kuchnię jest inwestycją w nasze dobre samopoczucie. Spędzamy tam dużą część naszego dnia. W ergonomicznie zaaranżowanej kuchni czas przygotowywania posiłków skrócimy nawet o 60% , a czas poświęcony na gotowanie o 30%.

Codzienne przyrządzanie jedzenia to proces polegający na cyklicznie powtarzanych czynnościach. Najpierw wypakowujemy zakupy, później wkładamy je do szafek i chłodziarki. Przystępując do gotowania wyjmujemy je, płuczemy, kroimy i wkładamy do garnka lub wstawiamy do piekarnika. Taka kolejność wykonywanych czynności stała się podstawą do stworzenia zasady urządzania wygodnej kuchni. W dobrze zaprojektowanym pomieszczeniu prace kuchenne powinny ułożyć się w tzw. trójkąt roboczy. Kuchenka, lodówka i zlewozmywak powinny tworzyć wierzchołki tego trójkąta. Taki układ oszczędza nam zbędnych kroków. Poprawnie zaprojektowana kuchnia jest podzielona na pięć stref. Należy je umieścić w kolejności, zgodnie z ruchem wskazówek zegara (dla osoby leworęcznej odwrotnie).

Mała kuchnia - jak urządzić?

Komentarze (14)

Zaloguj się
  • petramark

    Oceniono 35 razy 31

    Autor podaje nieprawdziwe zalecenia ergonomiczne, w/g starych, nieaktualnych od dziesięcioleci zasad. I tak: [za E. Grandjean "Ergonomia mieszkania"] ZALECANA wysokość blatów roboczych (zależy dla jakich prac i zależnie od płci - ja uśredniam) jest następująca: [para: wzrost człowieka/wysokość] 170/92; 180/97; 185/100; lub: [para: wysokość łokci od podłogi/wysokość] 105/93; 110/95; 115/99. Jeśli budujemy blaty o dwóch poziomach, to ten dla ciężkich prac (bicie piany, wałkowanie ciasta) powinien być o 8 cm niższy niż podane wyżej {często nie warto robić tego blatu planując ciężkie prace na stole do jedzenia - ma wysokość ok. 78 - ale ten musi być wtedy solidny!}, a dla krojenia 5 cm wyższy. Zmywanie naczyń i prasowanie(!) są w średniej. Jeśli kuchnia jest tylko dla kobiety, to wymiary j.w. należy ZWIĘKSZYĆ o 3 cm dla niższych kobiet, dla wysokich bez zmian. Zapiszcie sobie te dane, bo przemysł meblarski robi wam garby, i niszczy kręgosłupy, a zbyt niskie szafki męczą was niepotrzebnie. Klientka 180 cm z chorym kręgosłupem jak stanęła przy zlewozmywaku w kuchni mojego projektu, to stwierdziła, że wyrzuciła pieniądze na swoją standardową kuchnię z blatem 85 cm i że padła ofiarą oszustwa, bo nikt jej nie powiedział, że to ważne i nietrudne do zrobienia. I przerabiała nową(!) kuchnię w/g moich zaleceń.

  • pannamarianna777

    Oceniono 35 razy 25

    Jeśli kuchnia jest mała i stoi w niej jedna osoba, to nie ma znaczenia jak są ułożone szafki. Stoi się na środku i sięga po to, co jest potrzebne. Wszystko blisko.

  • Oceniono 24 razy 8

    Myślenie jak na szkoleniach bhp w PRL. A ja zaplanowałam wszystko dokładnie odwrotnie, po to, by tych kroków było właśnie więcej. Dla fizkultury. Innym też to polecam. Nie popadajmy w przesadę. 20 m od zlewu do lodówki nikt nie ma, żeby miał się zmęczyć. Poza tym nikt nie spędza pół dnia na gotowanie.

  • jannowicki2505

    Oceniono 5 razy 5

    A mnie bardzo podoba się pierwsze zdjęcie. Idealne dla młodych ludzi- z klasą i nowocześnie. Poza tym, to żadne odkrycie, że zlew, lodówka i kuchenka nie powinny być w 3 różnych kątach. A jeśli mowa o małych kuchniach, to nie ma zbytnio wyboru- wszystko i tak znajdzie się obok siebie...

  • Oceniono 14 razy 4

    Mała kuchnia to naprawdę wielki problem dla poznańskich projektantów z IKEA. Wg. nich nic się nie da zrobić, a tak najlepiej to zrobić meble na wymiar bo tych z Ikea to nie wolno przerabiać i dopasować, bo one muszą stac w całosci.

  • memphis90

    Oceniono 3 razy 3

    "Zamontowanie kuchenki w rogu lub w przejściu utrudnia korzystanie z niej, a wystająca rączka patelni mogą być przyczyną poparzeń."
    Jak się to ma do układu G, gdzie strefa gotowania umieszczona jest w dwóch narożnikach koło drzwi?

    " Należy je umieścić w kolejności, zgodnie z ruchem wskazówek zegara (dla osoby leworęcznej odwrotnie)."
    Czyżby zamieszczone zdjęcia prezentowały wyłącznie kuchnie dla leworęcznych?

  • Gość: zalka

    Oceniono 1 raz 1

    małe kuchnie??? chyba autor nie wie co to Znaczy. wciąż widzę projkety małych mieszkan, ale wcale tak nie wyglądaja. jeśli pokój w kawalerce podzielony jest na co najmniej dwie strefy to ciekawe co zrobi projektant kied w rzeczywistości to moje całe mieszkanie jest wielkości tej "kawalerki". przekłamanie

  • Gość: mona

    0

    Dlaczego lodówka nie może stać obok zlewozmywaka? u mnie tak właśnie stoi i jakoś nic się nie dzieje?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX