Idealna kuchnia krok po kroku

Inga Kosim
11.01.2012 01:00
A A A Drukuj
układ U

układ U (fot. Kelman.pl)

Kuchnia to serce domu. Jak sprawić, aby była funkcjonalna i zamiast utrudniać, ułatwiała nam gotowanie?

Najpierw ustalmy, do czego przede wszystkim ma nam służyć kuchnia . Czy będzie to miejsce wyłącznie robocze czy też mamy zamiar w niej spędzać czas z domownikami? Jeżeli lubimy rodzinne biesiady przy kuchennym stole powinniśmy uwzględnić to w projekcie. Warto również wziąć pod uwagę liczbę użytkowników pomieszczenia i ich kulinarne upodobania.

 

Jeżeli w naszym mieszkaniu mamy możliwość wyboru pomieszczenia przeznaczonego na kuchnię, wybierzmy to, które jest najbliżej wejścia. Postarajmy się, aby wejście do kuchni nie prowadziło przez inne pomieszczenia. Optymalna dla kuchni jest lokalizacja od północy. Jest to najcieplejsze pomieszczenie w domu, warto więc, aby dodatkowo nie było nagrzewane przez słońce. Jeżeli nasza kuchnia wypada od strony południowej ustawmy sprzęty AGD jak najdalej od okien.

 

Lokalizację mamy już wybraną. Teraz należałoby wymierzyć nasze pomieszczenie, aby dowiedzieć się jaką właściwie przestrzenią dysponujemy. Dzięki temu będziemy wiedzieć ile miejsca możemy przeznaczyć na konkretne strefy w kuchni. Koniecznie trzeba wziąć pod uwagę istniejące przyłącza tj. wody i prądu, ponieważ nie zawsze mamy możliwość je przemieścić. Przeanalizujmy nasze rodzinne zwyczaje. Ile miejsca będzie potrzebne nam na przygotowanie posiłków? Dla ilu osób je przygotowujemy? Dzięki temu dowiemy się jaka najodpowiedniejsza dla nas będzie kuchenka.  Jak często i jak duże robimy zakupy? To pozwoli nam określić, jakiej wielkości lodówka jest nam potrzebna i ile miejsca musimy przeznaczyć na przechowywanie zapasów. Jeżeli planujemy, aby kuchnia miała być również miejscem spotkań, musimy wyznaczyć miejsce na stół.

 

 autor: Inga Kosim

 

Ustalmy rodzaj układu, który najbardziej pasuje do naszej kuchni. Najprostszy jest układ jednorzędowy  jest on niestety również najmniej funkcjonalny. Idealnie sprawdzi się w pokoju z niedużym aneksem kuchennym, czyli w kuchni otwartej. Można dodać do niego wyspę kuchenną, która optycznie wydzieli strefę kuchni z salonu, ale nie zamknie jej.

 

 autor. Inga Kosim

 

Do aneksu kuchennego, w którym do dyspozycji mamy dwie ściany nada się układ w kształcie litery ?L". Również i przy tym układzie będziemy zmuszeni pokonywać spore odcinki pomiędzy strefami roboczymi. Przy zamkniętej kuchni daje on nam możliwość wstawienia dużego stołu. W małych lub półotwartych kuchniach sprawdzi się układ dwurzędowy. 

 

autor: Inga Kosim

Bardzo prosty, ale zapewniający poprawną komunikację w pomieszczeniu. W większych, zamkniętych kuchniach zastosujmy układ "U" lub "G". Oba są bardzo korzystne pod względem funkcjonalnym. Dodatkowo, w dużym pomieszczeniu, układ "G" możemy powiązać z wyspą kuchenną.

 

Bardzo ważny jest podział kuchni na strefy pracy - ułatwi nam codzienne czynności. Wyróżniamy 5 takich stref: strefę zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania posiłków oraz gotowania i pieczenia. Strefy powinny być rozmieszczone w podanej wyżej kolejności. Osoby leworęczne powinny ustawić je na odwrót. Warto oddzielić je od siebie chociaż niewielkimi blatami roboczymi. W strefie zapasów przechowujemy żywność, zarówno w lodówce i zamrażarce, jak i w przeznaczonych do tego szafkach. Następna w kolejności jest strefa przechowywania, w której powinna znaleźć się zastawa stołowa, szkło i sztućce. W strefie zmywania musimy umieścić zlewozmywak, ew. zmywarkę oraz wydzielić miejsce na suszenie naczyń. Pod zlewem tradycyjnie wyznaczamy miejsce na składowanie detergentów oraz kosz na śmieci. Strefa przygotowywania posiłków jest najważniejsza w kuchni. Powinna zajmować centralne miejsce w pomieszczeniu. Konieczny jest tu blat roboczy o minimalnej szerokości 90cm. Powinny się tu znaleźć wszystkie rzezy, które musimy mieć pod ręką w czasie gotowania, a więc deska do krojenia, noże, ale i również przyprawy. W ostatniej strefie umieszczamy kuchenkę, piekarnik, kuchenkę mikrofalową i obowiązkowo okap kuchenny. Przechowujemy w niej również garnki, patelnie i formy do pieczenia ciast. Aby kuchnia była naprawdę funkcjonalna musi spełniać zasadę trójkąta roboczego. Zasada ta określa maksymalne odległości pomiędzy podstawowymi urządzeniami kuchennymi: 1) od lodówki do zlewozmywaka 120cm-210cm. 2) Od zlewozmywaka do kuchenki 120cm-210cm (w małych pomieszczeniach dopuszczalne jest 90cm) 3) Od lodówki do kuchenki 120cm-270cm.

 

Na końcu zastanówmy się nad stylem, w jakim ma być urządzona nasza kuchnia . Nie powinna odbiegać specjalnie od reszty mieszkania. Pod względem funkcjonalności istotne znaczenie będzie miał wybór kolorów. Do małej kuchni lub usytuowanej po stronie północnej zastosujmy jasne barwy. Na odważne kolory możemy sobie pozwolić w większych pomieszczeniach. Ważnym punktem jest wybór materiału, którym wykończymy ściany, ponieważ są one narażone na zabrudzenie. Możemy zastosować tapetę winylową, płytki ceramiczne, różnorakie okładziny ze szkła, tworzywa czy metalu oraz farbę przeznaczoną do pomieszczeń "mokrych".Zwróćmy również uwagę na oświetlenie. Najlepiej doświetlona powinna być strefa zmywania, przygotowywania posiłków oraz gotowania i pieczenia. Pamiętajmy, że światło nie może razić w oczy osoby pracującej w kuchni oraz nie powinno tworzyć wyraźnych cieni.

 

Inga Kosim

 

Zobacz także:

Fronty mebli kuchennych

Czarne meble kuchenne

Akcent i kontrast w kuchni

Komentarze (31)
Zaloguj się
  • Gość: Gość

    Oceniono 3 razy 3

    krok pierwszy: kupić mieszkanie z ogromną kuchnią...

  • Gość: Gość

    Oceniono 2 razy 2

    2) Od zlewozmywaka do kuchenki 120cm-210cm (w małych pomieszczeniach dopuszczalne jest 90cm) heheheheheheh, u mnie jest ok 50, tak zbudowali

  • Gość: Gość

    Oceniono 4 razy 2

    W kuchni najważniejszy jest zawsze kaloryfer i odpowiedniej dł łańcuch mocowany do niego w jakim celu każdy facet wie

  • Gość: Gość

    Oceniono 1 raz 1

    "Jedną z największych głupot, cyklicznie powtarzanych nawet za uważających się za doświadczonych projektantów, jest ustawianie zlewozmywaka pod oknem."

    Zlew jest ustawiany pod oknem tradycyjnie. Nasi dziadkowie nie mieli takiego oświetlenia jak ty. Kruche szkło, którego my już nie używamy, kruche talerze porcelanowe były powodem dla którego zlew musiał być najbardziej oświetlonym miejscem w kuchni.

    W dzisiejszych czasach stawiaj sobie zlew gdzie chcesz. Byle nie trzeba biegać z wielkim garem wody kilometr do blatu kuchennego.

    Ale blat do pracy ustaw tak żebyś nie musiał stać plecami do odwiedzających, żeby twoje dzieci mogły spokojnie obejrzeć jak się przygotowuje potrawy a nawet partycypować w procesie.

    Ilekroć przyjeżdżam do Polski w odwiedziny szokuje mnie to że kuchnia jest dla jednego kucharza, nawet dla pomocnika nie ma często miejsca... Tu gdzie mieszkam, kuchnia jest centrem życia. Ludzie specjalnie instalują blaty i krzesła w zamkniętych kuchniach a chętniej otwierają je na jadalnie... I blat do pracy zawsze jest miedzy jadalnią a kucharzem... Okno jest zwykle z boku, a nikt nie chce sterty talerzy na środku... Wiec tam jest też zlew...

  • Gość: Gość

    0

    Projekt kuchni to najważniejsza inwestycja. Dlatego kuchnia powinna być dobrze przemyślana. Meble, sprzęty, podłoga to tworzy całość. Kolory grają istotną rolę, nieltórzy czują sie dobrze w czerwonych powierzchniach, ja np. nie szczególnie odpoczywam przy tak agresywnych kolorach. Ale np. jeden czerwony element w kuchni...dlaczego nie...Widziałam ładną, dużą, czerwona lodówkę wczoraj w Dzień Dobry TVN taki sprzęt mogę mieć ale szafek czerwonych, nigdy.

  • Gość: Gość

    0

    kiedyś miałam kuchnię 12 m2, po remoncie została zamieniona z pokoikiem moich 2 synów ,który ma niecałe 10 m2,bardzo brakuje mi tych 2 m2, jednak duża kuchnia to jest to...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX