Blat w kuchni: konglomerat czy kamień?

Monika Grabowska
10.01.2012 01:00
A A A Drukuj

fot. interstone.pl

Pomiędzy producentami blatów z konglomeratu i z kamienia trwa dyskusja nad wyższością oferowanych przez siebie produktów. Przyjrzyjmy się argumentom jednych i drugich.

Obydwa produkty są wysokiej jakości. Są drogie w stosunku do blatów z innych materiałów, ale mają wiele zalet i możemy mieć pewność, że będą nam długo służyły.

 

Na początek kilka informacji o blatach z obydwu materiałów:

Konglomerat to w pewnym sensie również kamienny blat... ale nie w zupełności. Konglomerat to zmielony kamień (marmur, granit) połączony żywicą poliestrową. Dzięki pigmentom możemy uzyskać bogatą paletę kolorów. Do wyboru mamy błyszczące i matowe blaty z konglomeratu.

Marmur wygląda ładnie, ale łatwo się plami. Niebezpieczny dla niego jest np. sok z cytryny, pod wpływem którego może się przebarwić.

Na blat najbardziej polecany i najczęściej wybierany jest granit. Jest najtwardszy, nie rysuje się. Jednak nie powinniśmy kroić bezpośrednio na blacie, bez deski, ponieważ nawet granit możemy w ten sposób uszkodzić.

 

Zalety i wady blatu z konglomeratu:

+ Jest o koło 20% lżejszy od kamienia.

+ Może być tańszy od kamiennego blatu. Jeżeli marzymy o grubym blacie (nawet 10-20 cm), to ze względu na cenę powinniśmy myśleć o konglomeracie.

+ Odporny na wysokie temperatury, środki chemiczne.

+ Jeżeli blat nam się porysuje, zabrudzi, to po pewnym czasie można go wyszlifować i wygląda jak nowy.

+ Konglomerat można łączyć bezspoinowo i dzięki temu możemy mieć w kuchni gruby blat kuchenny połączony np. z parapetem i zlewozmywakiem. Konglomerat daje duże możliwości- można z niego tworzyć fantazyjne formy.

+ Jest ciepły w dotyku- przyjmuje temperaturę otoczenia.

+ Można uzyskać ciekawe efekty używając konglomeratu, np. niektóre firmy oferują blat z błyszczącymi drobinkami brokatu. W minimalistycznej kuchni dają ciekawy efekt.

- Błyszczący blat z konglomeratu łatwo się rysuje.

- Wysoka cena.

 

 

Zalety i wady kamiennego blatu:

+ Odporny na wysoką temperaturę, uszkodzenia mechaniczne.

+ Kamienny blat można stosować koło kuchenek.

+ Jest trwały. Rysy, które ewentualnie powstaną po pewnym czasie, można wypolerować.

- Blaty kamienne są ciężkie.

- Kamień w przeciwieństwie do konglomeratu jest zimny w dotyku. Jednak można zrobić w nim ?ogrzewanie?, jeżeli klientowi na tym zależy.

- Kamienne blaty są drogie.

 

 

O czym warto pamiętać?

Każdy kamienny blat powinno się zaimpregnować.

Kamienny blat w miejscach podatnych na uszkodzenia (np. zlewozmywak) powinien być wzmocniony zbrojeniem.

 

Mocną stroną blatów z obydwu materiałów jest estetyczny wygląd. Nawet meble z frontami z tańszych materiałów będą wyglądały solidniej w takim sąsiedztwie.

 

Monika Grabowska

 

Zapraszamy na internetowe targi nieruchomości

 

Zobacz także:

Jak wybrać stół do kuchni?

Blaty kuchenne i łazienkowe

Pomysł na małą kuchnię

 

Komentarze (36)
Zaloguj się
  • Gość: Gość

    Oceniono 1 raz 1

    to mialo byc 9 bledow w makijarzu.... a to k.. o blatach

  • Gość: Gość

    0

    Bardzo proszę o poradę, mam od 2 miesięcy blat z aglomarmuru (golden beige) - sliczny jasniutki na wysoki połysk. Niestety zaczynają wychodzić matowe plamy po normalnym użytkowaniu. Zostają matowe krople po wodzie, po talerzykach, szklankach itp.. a w miejscach złączenia jest matowo. Bardzo uważam na blat, wszystko robie na stolniczkach, uzywam podkładek. Zaraz po przygotowaniu posiłku wszystko ścieram wilgotna szmatka i poleruję do sucha. Wzywałam 3 razy kamieniarza ale po kolejnym zaimpregnowaniu - rozkłada ręce! Muszę to oficjalnie zareklamować - tylko proszę napiszcie jak?

  • Gość: Gość

    0

    wyceniałem blat z granitu - 4mkw , w kształcie litery L, ze zlewem podwieszanym.
    Cena waha sie od 4tyś, do 5,5tyś - z kolorów które mi się podobały, to chyba nie jest aż tak drogo jak pisze pani redaktor. inne materiały patrzyliśmy ale wybór 15% taniej, a blat na dziesiątki lat - to chyba jednak ten granit się opłaca kupić.

  • Gość: Gość

    0

    Racja parapet na zdjęciu jest z konglomeratu botticino , jeśli chodzi o blaty z granitu to fakt są zimne i bardzo ciężkie ze względu na swoją mocną konstrukcje. Granit to kamień który przeżyje nie jeden mebel do kuchni jest jak najbardziej praktyczny, łatwy w utrzymaniu , bez problemu utrzymuje się na nim czystość, no i poza tym pięknie wygląda. Mam w kuchni taki blat w czarnym kolorze i jestem z niego zadowolony. Mam znajomego co prowadzi zakład kamieniarski i mi odradził konglomerat do kuchni natomiast powiedział ze do łazienki pod umywalkę jak najbardziej. Jeśli ktoś ma wybierać między konglomeratem a granitem do kuchni to raczej polecił bym granit.

  • Gość: Gość

    0

    Konglomerat występuje na pierwszym zdjęciu owszem ale na parapecie reszta zdjęć jak to wspomniał "znawca tematu" to blaty z kompozytu. Jak autorka nie zna sie na temacie to niech się nie zabiera za pisanie czegos o czym nie ma zielonego pojecia. Niestety kompozyt jest często mylony jest z konglomeratem bedącym produktem z niższej jakości.

  • Gość: Gość

    0

    Witam.

    Jestem producentem blatów kuchennych i łazienkowych.

    granit-klasycznie i elegancko
    Corian-ciepły, niewidoczne łączenia, nowoczesny i gładki

    Bartosz 601097058

    Warszawa

    www.blatyfest.pl

  • Gość: Gość

    0

    apropos granitu. granit producenci blatow kupuja gotowy tzn jest on wypolerowany i gotowy do ciecia. Wprodukowanie blatow z granitu jest niezwykle prosta sprawa i wbrew ogolnej opinii jest to tanii material jakkolwek z jakiegos dziwnego powodu 90% ludz na swiecie kojarzy go z czyms bogatym-moze dlatego ze wszsytkie bank sa nim wylozone...
    wiele rodzajow granitu jest praktycznych itd (szczegolniie ciemne kolory) ale nie wszystkie. Co do blatow betonowych to juz wkrotce bede oferowal swe uslugi na polskim rynku. nie chce sie tu zbtnio reklamowac bo to chyba nawet niezgodne z regulaminem ale zainteresowanych zapraszam na moja wyzej wspomniana strone.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX