Urządzenie do pieczenia chleba

Monika Grabowska
10.01.2012 01:00
A A A Drukuj

fot. ceneo.pl Moulinex OW5003 Cena: od 392 do 520 złotych.

Marzysz o zapachu świeżego chleba o poranku w Twoim mieszkaniu? Musisz zainteresować się urządzeniem do pieczenia chleba. Zobacz jakie są możliwości tego sprzętu, jakie są zalety i jakie wady.

Możliwości jakie daje urządzenie:

- pieczenie chleba. Do wyboru wiele rodzajów- od dietetycznego do smakowych.

- Są urządzenia, w których można wybierać stopień przybrązowienia skórki- skórka może być jasna a może być też zarumieniona.

- Jest możliwość wybrania wielkości chleba - od półkilogramowego do półtorakilogramowego w niektórych modelach.

- Urządzenie może wyrabiać ciasto na placek drożdżowy, faworki, pierogi, pączki, pizze.

- Niektóre modele mają funkcję trzymania ciepła.

- Można korzystać ze sklepowych, gotowych mieszanek do pieczenia, ale można też tworzyć własne.

- W urządzeniu można przygotować... marmoladę.

Zalety urządzeń do pieczenia chleba:

- Wiemy co jemy. Mamy gwarancję, że chleb nie zawiera spulchniaczy, barwników i środków konserwujących.

- Możemy upiec taki chleb jak lubimy, lub stworzyć nowe receptury. Chleb z ziarnami, ze śliwkami, cebulowy, z czekoladą, bananami. Wybór jest ogromny.

- Chleb jest gotowy po ponad trzech godzinach, od włożenia składników do urządzenia. Samo pieczenie zajmuje godzinę. Genialna jest funkcja timera - włączania urządzenia o określonej porze. Np. ustawiamy urządzenie tak, aby rozpoczęło pieczenie w środku nocy i rano mamy świeży chleb i budzi nas wspaniały zapach.

Wady:

- Urządzenie zajmuje trochę miejsca. W niewielkiej kuchni - a takie dominują w polskich mieszkaniach- to może być problem. Przykładowe wymiary urządzenia: 22 x 25 x 42 centymetry.

To warto wiedzieć:

- Najbardziej polecane urządzenia mają dwa mieszadła

- Foremka ogranicza możliwości wyboru kształtu chleba i użytkownicy często wyrabiają chleb w urządzeniu a pieką już w piekarniku, nadając im różnorodny kształt (nie tylko tzw. cegiełkę).

- Bolce na których są mieszadła warto przed wsypaniem pozostałych składników posmarować olejem- nie będą przywierać do chleba.

- Kopalnią wiedzy o urządzeniach, mieszankach i przepisach na chleb są fora internetowe. Warto korzystać z wiedzy i doświadczenia innych osób.

- Jeżeli planujemy zakup przez Internet warto porównać ceny urządzeń w różnych sklepach internetowych. Umożliwiają to porównywarki cen, np. ceneo.pl, skapiec.pl, nokaut.pl, okazje.info.pl, 9sekund.pl itd. Przykładowo cena urządzenia Moulinet OW5003 waha się od 392 do 520 złotych. Należy też porównać ceny po dodaniu kosztów transportu.

- Najtańsze, nowe urządzenie jakie znaleźliśmy w sklepach internetowych kosztowało 139 złotych, najdroższe około 650 złotych.

 

Monika Grabowska

 

Zobacz także:

Jak wybrać stół do kuchni?

Blaty kuchenne i łazienkowe

Pomysł na małą kuchnię

Maszyna do wypieku chleba Moulinex - wady i zalety

 

Komentarze (7)

Zaloguj się
  • Gość: Gość

    0

    To jest super! Nie wierzyłam, że jest takie urządzenie. A teraz pachnie pięknie chlebem w całym domu! Wszystkie wypieki wspaniale się udają. Odkąd mam Moulinexa nie zmarnowałam kromki chleba.!

  • Gość: Gość

    0

    Eeee, ,ja tam pieke chleb w piekarniku i wcale się nie narobię. Szkoda kasy na maszynę. Zawsze wychodzący przepis: pół kostki drożdży rozpuścić z pół szklanki ciepłej wody, łyżeczką cukru i mąki pszennej. W misce wymieszać 0,5 kg mąki, otręby pszenne 70g, garść nasionek (słonecznik, dynia, siemię lniane - kto co lubi, oregano też nieźle się sprawdza), łyżeczkę soli. Gdy drożdże ruszą, wlać do miski z suchą mieszanką, dodać mniej więcej szklankę wody (żeby wilgotne i kleiste było), wymieszać łyżką i zostawić. Jak urośnie pomieszać i zostawić. Jak znowu urośnie pomieszać, przełożyc do keksówki, niech rośnie. Jak urośnie do pieca na 200 stopni na godzinę. Idealny przepis na film z reklamami ;)

  • Gość: Gość

    0

    Nudne, ale dołączę do chóru po-chlebców. Urządzonko jest rewelacyjne - wypieki zawsze się udają, zapach świeżego chleba w domu jest super. Rzeczywiście dużo lepsze jest urządzenie z dwoma mieszadłami, poprzednio mieliśmy Moulinexa z jednym mieszadłem i różnie bywało - często chleb "siadał", był bladziochem niezależnie od wyboru stopnia zrumienienia skórki, nie wszystkie rodzaje mąki dawały dobrze rosnące ciasto. Teraz mamy dwumieszadłowego Moulinexa i z pełnym przekonaniem go polecam - nawet najbardziej nieodpowiedzialne mieszanki mąk i składników dają fajnie upieczone ciacho.

  • Gość: Gość

    0

    tez mam takie urzadzenie,dla mnie to rewelacj...pieke co dzien rozne chlebki...teraz piecze mi sie drozdzowy polacek...wypieki udaja mi sie zawsze...polecam!!!!

  • Gość: Gość

    0

    Do raczka: mogłabyś podać jaki masz model? Skoro sprawdzony, to może ja też skorzystam :)

  • Gość: Gość

    0

    mam takie urządzenie do pieczenia chleba-jest rewelacyjne i polecam każdej Pani lub Panu domu. Wykorzystuję je również do ciasta drożdżowego- nikt tak nie wyrobi jak ciasta na drożdżowe wypieki jak to urządzenia. Gorąco polecam!!!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX