Podłoga w kuchni. Jaką wybrać?

Monika Grabowska
10.01.2012 01:00
A A A Drukuj
Ręcznie postarzane pogłogi z dębowych desek

Ręcznie postarzane pogłogi z dębowych desek (Fot. Jean Marc Artisan)

O wyborze podłogi w kuchni powinna decydować nie tylko estetyka, ale także funkcjonalność.

Wygląd

Podłoga w kuchni jest elementem, który narzuca wybór mebli kuchennych. Podłoga powinna pasować do szafek, ale też do aneksu jadalnego i do salonu, jeżeli kuchnia jest otwarta. Wyobraźmy sobie nowoczesne, białe, proste meble. Jak zupełnie zmieniają charakter w zależności od wybranej podłogi: jasnej, drewnianej, lub błyszczącego, z polerowanego, czarnego gresu.

Podłoga powinna pasować nie tylko do stylu, jaki wybierzemy do kuchni, ale też do reszty mieszkania. Coraz częściej łączy się salon i aneks kuchenny. Podłoga z tego samego materiału optycznie powiększy przestrzeń.

Z czego?

Do wyboru mamy całkiem sporo materiałów. Powinniśmy wybrać te które nam się podobają, ale też te, które sprawdzą się przy naszym trybie życia. Jeżeli rzadko korzystamy z kuchni, nie mamy dzieci ani zwierząt nasz wybór jest większy. Jeżeli często gotujemy, pomagają nam często dzieciaki a pies ciągle plącze się pod nogami, postawmy na podłogę łatwą w utrzymaniu czystości, trwałą i nie śliską.

Płytki ceramiczne są łatwe w utrzymaniu czystości. Nie będą odpowiadały osobom, które lubią chodzić boso po podłodze . Chyba, że zdecydują się na ogrzewanie podłogowe. Od zimnych płytek przyjemniejsze w dotyku jest ciepłe drewno. Warto zastanowić się nad polerowanym gresem. Ładnie wygląda, optycznie powiększa i rozświetla przestrzeń, ale jest śliski.

Wykładzina jest tanim rozwiązaniem. Ma też inne plusy. Łatwo ją utrzymać w czystości, ponieważ jest gładka. Dzięki elastyczności jest idealna dla osób, które spędzają w kuchni wiele godzin, ponieważ mniej się męczą nogi i kręgosłup. Elastyczność i miękkość jest jednocześnie wadą: wykładzina jest mniej odporna na temperaturę i uszkodzenia mechaniczne- łatwiej jest ją uszkodzi np. nóżkami mebli. Mamy w sklepach coraz większy wybór wykładzin.W przeciwieństwie do innych materiałów zastosowanie wykładziny pozwala na łatwe, szybkie i stosunkowo tanie zmiany w naszej kuchni.

Drewno, parkiet przemysłowy, panele

Drewno jest przyjemne dla oka, miłe w dotyku, ale niestety nie zawsze nadaje się do kuchni. Największym minusem w kuchni jest wilgoć. Drewno też pracuje przy zmianach temperatury. Problemy pojawiają się w momencie usterki, kiedy drewniana podłoga jest zalana wodą. Jednak drewno w kuchni stosuje się na całym świecie. Wystarczy go zabezpieczyć lakierem, a podłogę w newralgicznych punktach przy zlewozmywaku lub kuchence wyłożyć odporniejszymi materiałami. Dylatację pomiędzy dwoma materiałami można wykona z korka lub specjalnej listwy. Ciekawym pomysłem są też ceramiczne płytki imitujące drewno.

 

Porady:

- Warto położyć podłogę z lekkim nachyleniem od szafek w kierunku środka kuchni. Jeżeli w wyniku awarii pojawi się woda pod meblami kuchennymi, zauważymy to i łatwiej ją zmyjemy.

- Jeżeli łączymy salon oraz aneks kuchenny, ponieważ chcemy otworzyć i powiększyć przestrzeń, zastosujmy taką samą podłogę w obydwu pomieszczeniach. To również sprawi, że wnętrze wyda się większe.

- Jeżeli decydujemy się na drewno w kuchni wybierzmy twarde: egzotyczne lub rodzime (dąb, czereśnia).

 

ZOBACZCIE PRZYKŁADOWE ARANŻACJE>>
Zobacz także

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX