Płyta indukcyjna : plusy i minusy

Monika Grabowska
09.01.2012 01:00
A A A Drukuj
Płyta indukcyjna. Plusy i minusy.

Płyta indukcyjna. Plusy i minusy. (fot. electrolux.pl)

Do niedawna płyty indukcyjne były szalenie drogie. Obecnie można je zakupić w bardziej przystępnej cenie. Ale czy to się opłaca. Jakie są zalety i wady płyt

 

Co to jest płyta indukcyjna?


Pod szklaną płytą znajdują się cewki indukcyjne. Gdy postawimy na płycie specjalne naczynia ze stali ferromagnetycznej (która przyciąga magnes) , cewki wytwarzają zmienne pole elektromagnetyczne, które z kolei wytwarza ciepło w naczyniu.

To bardzo uproszczony opis działania płyty indukcyjnej.  Najważniejsze jest to, że podgrzewa się nie płyta (ogranicza to straty energii), ale dno garnka i przygotowywana potrawa.

 

Zalety płyt indukcyjnych:


Jest to ekonomiczne rozwiązanie. Ciepło jest wytwarzane tylko w garnku a nie na całej płycie. Płyta rozpoznaje wielkość naczynia i dostosowuje pole powierzchni grzania do powierzchni dna naczynia.

Mniejsze niebezpieczeństwo poparzenia. Ciepło wytwarza się jedynie w garnku, więc po zdjęciu naczynia z kuchenki , płyta jest chłodna (przejmuje tylko ciepło naczynia).

Jeżeli na kuchence położymy jakiś przypadkowy przedmiot (np. sztućce, pokrywkę) - kuchenka nie będzie działać- specjalne garnki muszą być idealnie płaskie aby kuchenka się włączyła.

 

 

Czas gotowania skraca się ( w porównaniu do kuchenek gazowych jest to do 30 procent krótszy).

Płyty mogą mieć dodatkowe funkcje. Niektóre firmy oferują zabezpieczenie przed włączeniem ich przez dzieci, Siemens ma płyty z funkcją powerBoost, która przyspiesza moc grzania do 50 %. Są płyty, które rozpoznają, czy są na nich naczynia. Jeżeli podniesiemy naczynie, płyta się wyłącza. Jeżeli zapomnimy o gotowanej potrawie, płyta indukcyjna po upłynięciu określonego czasu, sama automatycznie się wyłączy.

Płyta cały czas jest chłodna, więc łatwo utrzymać ją w czystości, ponieważ to co np. wypadnie w czasie gotowania z patelni nie przypala się.

 

Wady płyt indukcyjnych:


Do gotowania na tej płycie producenci zalecają używania specjalnych garnków ze stali ferromagnetycznej (koszt kilkaset złotych za komplet garnków).

Cena: aby płyta indukcyjna była dobrej jakości musimy za nią zapłacić od 2 500 złotych.

Płyty indukcyjne wytwarzają pole magnetyczne. Nie zaleca się stosowania płyty osobom z rozrusznikiem serca - może być to dla nich niebezpieczne.

Położenie w pobliżu płyty karty kredytowej może spowodować jej rozmagnesowanie.

Mimo, że producenci zapewniają, że takie pole elektromagnetyczne nie zagraża zdrowiu człowieka, są osoby, które z zasady i na wszelki wypadek wolą go unikać .

 

 

 płyta indukcyjna, kuchnie, gotowanie

fot. bosch-agd.pl

 

 

Jeżeli zdecydujemy się już na konkretny model, płytę możemy zakupić w sklepie internetowym. Może być tańsza niż w zwykłym sklepie. Ale nawet w sklepach internetowych warto porównać ceny (np. www.skapiec.pl). Ta sama płyta indukcyjna Teka GKST 60 I 4 FB kosztuje od 1 345 złotych do 1 891 złotych. Płyta grzejna BOSCH PIF 675T01E kosztuje 2 638 złotych do 5 400 złotych.

 

 

Monika Grabowska

 

 

Zobacz również:

Płaski durszlak

Mała kuchnia

Najważniejsze zasady aranżacji kuchni

Komentarze (76)

Zaloguj się
  • Gość: Gość

    Oceniono 1 raz 1

    Witam wszystkich forumowiczów. Ku przestrodze.... nigdy nie używajcie na indukcji garnków emaliowanych... szczególnie takich co mają emalie od dołu. Owszem działają... i to całkiem nieźle (przynajmniej ten jeden raz) ale poprzez emalie wczoraj pękła mi płyta ceramiczna - emalia się wtopiła niemalże w płytę szklaną (przylepiła się do niej na całej powierzchni) po czym cała płyta pękła na 1/2. A garnek nie był jakby ktoś pytał ruskim badziewiem tylko ze starej kolekcji od Berghofa. Płytę miałem 4 miesiące... Cena głupoty - 2400 + Vat.

  • Gość: Gość

    Oceniono 1 raz 1

    Miesiąc temu kupiłam płytę indukcyjną,która pękła po zamontowaniu.Śmieszne jest to,że producent nie daje gwarancji na szkło i mam sobie kupic nową kuchenkę.Super

  • Gość: Gość

    Oceniono 1 raz 1

    dlaczego jak wstawie darnek na plyte i wlacze odpowieni palnik to sie samoczynnie co chwile wlacz i wylacza???????

  • Gość: Gość

    Oceniono 1 raz 1

    Mam zapytanie Mam zamiar zakupić taką płytę indukcyjną ale mam wątpliwości 1. cena zakupu 2. czas żywotności 3. odporność na wyładowania atmosferyczne . 4 odporność na zakłócenia spowodowane przez urządzenia tyrystorowe dużej mocy . 5 działanie zdrowotne na organizm ludzki ( oczy ,potencję serce, mózg, wątrobę ,krew,śledzionę nerki ).6 działanie na żywność ( niszczenie witamin ) Jeżeli ktoś może mi odpowiedzieć na moje pytania będę wdzięczna .

  • Gość: Gość

    Oceniono 2 razy 0

    czytam te wypociny w dużej mierze reklamujacu nie płyty grzewcze ale garki i cóz żaden mnie nie przekonał do zakupu indukcji mam płytę ceramiczną 12 lat jest na cztery pola , fakt z powodu nieuwagi mojej żony trochę zarysowana ale chodzi bez zarzutu, zadnej awarii nie było. 12 lat proszę pań i panów. Przez te 12 lat używamy kompletu garów kupionych na bazarze od "ruskich" i nic żadnych uszkodzeń. Teraz syn dostaje mieszkanie i zastanawiamy sie nad płytą indukcyjną. Ale czytając te wypowiedzi nie wiem nic, jaka jest zywotność takiej płyty chodzi o pole grzewcze, ile wytrzymuja gary. Po podanie faktu że płyta jest o 30% mocniejsza to tu słusznie ktoś zauważył że spowoduje przypalanie sie potraw. Bo energia zużyta będzie taka sama gdy gotujemy krócej z wiekszą moca czy dłużej z nizsza moca.

  • Gość: Gość

    0

    ja użytkuję płytę indukcyjną od prawie 3 lat. ciągnie prądu dość sporo, to fakt, zwłaszcza opcja booster (zrezygnowałam z korzystania z tej opcji, na "dziewiątce" woda zagotowuje się minutę dłużej, ale prądu zjada mniej). Polecam zakup płyty z metalowym obramowaniem, bo moja, bezramkowa, od strony częściej użytkowanej (czyli pomiędzy zlewem a płytą, poszczerbiła się w trzech miejscach (to pokrywka, to wazówka, to patelnią przywaliłam...). Ale wczoraj to już w ogóle kosmos: płyta pękła! Pod naciskiem garnka z zawartością około 16kg. Gotowałam, już po raz któryś w ciągu roku, słoiki z zaprawami. Jaja.

  • Gość: Gość

    0

    CZY MOZNA MIEC STAC PRZY PLYCIE INDUKCYJNEJ MAJAC APARAT SLUCHOWY BEZ OBAW

  • Gość: Gość

    0

    wszyscy super piszecie ale o zuzyciu pradu to ani słówka !!!!!!!! czy ktos to moze sprawdzil

  • Gość: Gość

    0

    mam problem z płytą indukcyjną,zlałam ją przez przypadek i nie grzeje tak jak trzeba ,tzn jak gouje na najwyższej temperaturze to przestaje grzać a jak wystygnie to znowu temperatura sie podwyższa.czy ktoś mogły mi powiedzieć z czym jest problem i czy można samemu wymienić tą zepsutą część?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX