Płyta indukcyjna : plusy i minusy

Monika Grabowska
09.01.2012 01:00
A A A Drukuj
Płyta indukcyjna. Plusy i minusy.

Płyta indukcyjna. Plusy i minusy. (fot. electrolux.pl)

Do niedawna płyty indukcyjne były szalenie drogie. Obecnie można je zakupić w bardziej przystępnej cenie. Ale czy to się opłaca. Jakie są zalety i wady płyt

 

Co to jest płyta indukcyjna?


Pod szklaną płytą znajdują się cewki indukcyjne. Gdy postawimy na płycie specjalne naczynia ze stali ferromagnetycznej (która przyciąga magnes) , cewki wytwarzają zmienne pole elektromagnetyczne, które z kolei wytwarza ciepło w naczyniu.

To bardzo uproszczony opis działania płyty indukcyjnej.  Najważniejsze jest to, że podgrzewa się nie płyta (ogranicza to straty energii), ale dno garnka i przygotowywana potrawa.

 

Zalety płyt indukcyjnych:


Jest to ekonomiczne rozwiązanie. Ciepło jest wytwarzane tylko w garnku a nie na całej płycie. Płyta rozpoznaje wielkość naczynia i dostosowuje pole powierzchni grzania do powierzchni dna naczynia.

Mniejsze niebezpieczeństwo poparzenia. Ciepło wytwarza się jedynie w garnku, więc po zdjęciu naczynia z kuchenki , płyta jest chłodna (przejmuje tylko ciepło naczynia).

Jeżeli na kuchence położymy jakiś przypadkowy przedmiot (np. sztućce, pokrywkę) - kuchenka nie będzie działać- specjalne garnki muszą być idealnie płaskie aby kuchenka się włączyła.

 

 

Czas gotowania skraca się ( w porównaniu do kuchenek gazowych jest to do 30 procent krótszy).

Płyty mogą mieć dodatkowe funkcje. Niektóre firmy oferują zabezpieczenie przed włączeniem ich przez dzieci, Siemens ma płyty z funkcją powerBoost, która przyspiesza moc grzania do 50 %. Są płyty, które rozpoznają, czy są na nich naczynia. Jeżeli podniesiemy naczynie, płyta się wyłącza. Jeżeli zapomnimy o gotowanej potrawie, płyta indukcyjna po upłynięciu określonego czasu, sama automatycznie się wyłączy.

Płyta cały czas jest chłodna, więc łatwo utrzymać ją w czystości, ponieważ to co np. wypadnie w czasie gotowania z patelni nie przypala się.

 

Wady płyt indukcyjnych:


Do gotowania na tej płycie producenci zalecają używania specjalnych garnków ze stali ferromagnetycznej (koszt kilkaset złotych za komplet garnków).

Cena: aby płyta indukcyjna była dobrej jakości musimy za nią zapłacić od 2 500 złotych.

Płyty indukcyjne wytwarzają pole magnetyczne. Nie zaleca się stosowania płyty osobom z rozrusznikiem serca - może być to dla nich niebezpieczne.

Położenie w pobliżu płyty karty kredytowej może spowodować jej rozmagnesowanie.

Mimo, że producenci zapewniają, że takie pole elektromagnetyczne nie zagraża zdrowiu człowieka, są osoby, które z zasady i na wszelki wypadek wolą go unikać .

 

 

 płyta indukcyjna, kuchnie, gotowanie

fot. bosch-agd.pl

 

 

Jeżeli zdecydujemy się już na konkretny model, płytę możemy zakupić w sklepie internetowym. Może być tańsza niż w zwykłym sklepie. Ale nawet w sklepach internetowych warto porównać ceny (np. www.skapiec.pl). Ta sama płyta indukcyjna Teka GKST 60 I 4 FB kosztuje od 1 345 złotych do 1 891 złotych. Płyta grzejna BOSCH PIF 675T01E kosztuje 2 638 złotych do 5 400 złotych.

 

 

Monika Grabowska

 

 

Zobacz również:

Płaski durszlak

Mała kuchnia

Najważniejsze zasady aranżacji kuchni

Komentarze (77)
Zaloguj się
  • Gość: Gość

    Oceniono 4 razy 4

    Witam wszystkich forumowiczów. Ku przestrodze.... nigdy nie używajcie na indukcji garnków emaliowanych... szczególnie takich co mają emalie od dołu. Owszem działają... i to całkiem nieźle (przynajmniej ten jeden raz) ale poprzez emalie wczoraj pękła mi płyta ceramiczna - emalia się wtopiła niemalże w płytę szklaną (przylepiła się do niej na całej powierzchni) po czym cała płyta pękła na 1/2. A garnek nie był jakby ktoś pytał ruskim badziewiem tylko ze starej kolekcji od Berghofa. Płytę miałem 4 miesiące... Cena głupoty - 2400 + Vat.

  • Gość: Gość

    Oceniono 3 razy 3

    Miesiąc temu kupiłam płytę indukcyjną,która pękła po zamontowaniu.Śmieszne jest to,że producent nie daje gwarancji na szkło i mam sobie kupic nową kuchenkę.Super

  • Gość: Gość

    Oceniono 2 razy 2

    witam, nie wiem czy ktos jeszcze zaglada na komentarze i "opinie", mam taka prosbe,wypowiedzialo sie tu wielu ekspertow z dziedziny fizyki.....coz, ta kwestia przy zakupie sprzetu agd mnie nie bardzo interesuje,czlowiek na prawde ma usmiech na twarzy jak widzi kilka osob na wzajem udowadniajacych sobie kto jest mniej douczony....jako laik nie mam prawa kwestionowac ich wiedzy, ale tez jako osoba ktora chce dokonac zakupu chcialem poczytac opinie uzytkownikow tego typu sprzetu!duzo cenniejsze uwagi niz teorie o pradach wirowych itp, itd, to np wypowiedz jak to sie ma jezeli chodzi o oplaty w porownaniu do tradycyjnego gotowania na gazie,czy sama awaryjnosc sprzetu,lub wady i zalety w utrzymaniu czystosci.na prawde, nie chcialem nikogo urazic,ale czy ktos kto po prostu na tym gotuje moze sie podzielic takimi spostrzezeniami i w ten sposob jakos podsumowac temat???

  • Gość: Gość

    Oceniono 1 raz 1

    CZY MOZNA MIEC STAC PRZY PLYCIE INDUKCYJNEJ MAJAC APARAT SLUCHOWY BEZ OBAW

  • Gość: Gość

    Oceniono 1 raz 1

    dlaczego jak wstawie darnek na plyte i wlacze odpowieni palnik to sie samoczynnie co chwile wlacz i wylacza???????

  • Gość: Gość

    Oceniono 1 raz 1

    Mam zapytanie Mam zamiar zakupić taką płytę indukcyjną ale mam wątpliwości 1. cena zakupu 2. czas żywotności 3. odporność na wyładowania atmosferyczne . 4 odporność na zakłócenia spowodowane przez urządzenia tyrystorowe dużej mocy . 5 działanie zdrowotne na organizm ludzki ( oczy ,potencję serce, mózg, wątrobę ,krew,śledzionę nerki ).6 działanie na żywność ( niszczenie witamin ) Jeżeli ktoś może mi odpowiedzieć na moje pytania będę wdzięczna .

  • diabelskipomiot

    0

    Warto dodać jeszcze, że warto kupić płytę z systemem flexipower, bo dzięki temu, kontrolując moc, można zaoszczędzić na rachunkach. I nie będzie korków wysadzać co przy starych instalacjach się potrafi płytom zdarzać.

  • Gość: Gość

    Oceniono 2 razy 0

    czytam te wypociny w dużej mierze reklamujacu nie płyty grzewcze ale garki i cóz żaden mnie nie przekonał do zakupu indukcji mam płytę ceramiczną 12 lat jest na cztery pola , fakt z powodu nieuwagi mojej żony trochę zarysowana ale chodzi bez zarzutu, zadnej awarii nie było. 12 lat proszę pań i panów. Przez te 12 lat używamy kompletu garów kupionych na bazarze od "ruskich" i nic żadnych uszkodzeń. Teraz syn dostaje mieszkanie i zastanawiamy sie nad płytą indukcyjną. Ale czytając te wypowiedzi nie wiem nic, jaka jest zywotność takiej płyty chodzi o pole grzewcze, ile wytrzymuja gary. Po podanie faktu że płyta jest o 30% mocniejsza to tu słusznie ktoś zauważył że spowoduje przypalanie sie potraw. Bo energia zużyta będzie taka sama gdy gotujemy krócej z wiekszą moca czy dłużej z nizsza moca.

  • Gość: Gość

    0

    mam problem z płytą indukcyjną,zlałam ją przez przypadek i nie grzeje tak jak trzeba ,tzn jak gouje na najwyższej temperaturze to przestaje grzać a jak wystygnie to znowu temperatura sie podwyższa.czy ktoś mogły mi powiedzieć z czym jest problem i czy można samemu wymienić tą zepsutą część?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX